ygsde-ders-cozme-sirasi |
Merhaba dşayetli öğrenciler. Ülkemizin en önemli sınavı olan YGS’de belli stratejilerin uygulanması gerektiğinin, hepiniz farkındasınızdır. YGS ve aynısı sınavlar artık bir bilgi yarışı olmaktan çıkmış, yorumlama ve strateji sınavı haline gelmişlerdir. Durum böyle olunca, kuşkusuz ki ‘’YGS’de önce hangi sorular çözülmeli, hangi derslerden başlanmalı, YGS soru çözme sırası nasıl olmalı’’ gibi soruların yanıtını bulabilmek de fazlasıyla önem kazanmıştır. Bu yazıyı okumadan önce ''YGS'de Yüksek Puan Nasıl Alınır?'' isimli yazımızı okumanızı şiddetle öneririz.
YGS esnasında hangi sorulardan veya hangi derslerden başlanması gerektiği hakkında bazı şeyleri bilmenizde yarar olduğuna inanıyorum. İşte bu yazımızda, önce hangi soruları çözmeniz gerektiği, ders çözme sıralamasının nasıl olması gerektiği hakkında faydalı bilgiler sunmaya çalışacağız.
YGS’de önce hangi sorulardan başlanmalı? (Not: Yazıdan en iyi performansı almak için bölüm farkı gözetmeksizin metnin tamamını okumanızı öneririz)
Aslında bu durum, kişiden şahsa değişebilecek olan bir durumdur. Ancak siz de bilirsiniz ki hernet kendisi için İdeal stratejiyi anlaması olası değildir. Sıralamanın nasıl olması gerektiği hakkında fikirlerimizi paylaştığımızda, sizler de işin mantığını anlayacak ve ona göre hareket edeceksinizdir.
ygs çözme sıralaması
YGS'de hangi derslerden başlanmalı?
Sayısalcılar YGS’de önce hangi dersleri çözmelidir?
Bildiğiniz gibi sayısal bölümü mezunları için en önemli ve puan getiren dersler matematik ve fen bilimleridir. Sayısalcılar için iki farklı tavsiyemiz olacak. Birincisi sınavda zaman sorunsı yaşayanlar için, ikincisi ise zaman sorunsı yaşamayanlar için.
Zaman sorunsı yaşayanlar için ders çözme sıralaması şöyle olabilir:
‘’Matematik-Fen-Türkçe-Sosyal’’
Bu tavsiyenin nedeni şudur: Zaman sorunsı yaşayan birinin kendi alanı hakkında olmayan derslerden başlaması, kendi alanındaki yüksek puan getiren soruları kaçırmasına neden olabilir. Bu durumun yaşanmaması için önce matematik ve fen soruları çözülmeli, zaman kalırsa da Türkçe ve sosyal bilimlere bakılmalıdır.
Zaman sorunsı yaşamayanlar için soru çözme sıralaması nasıl olmalı?
‘’Matematik-Türkçe-Fen-Sosyal’’
Bu tavsiyenin nedeni: İki sayısal dersin üst üste çözülmesi, beyni gereğinden çok yorarak performans düşüklüğüne neden olabilir. Önce matematik soruları çözülerek Türkçe sorularına geçilirse beyin biraz daha rahatlamış olacak ve Fen Bilimlerine daha hazırlıklı bir biçimde başlamış olacaktır. İsteyenler sıralamayı Fen-Türkçe-Matematik-Sosyal olarak da yapabilir. Ancak yeniden hatırlatalım ki bu tavsiyemiz zaman sorunsı yaşamayanlar içindir. Türkçe çözeyim derken Fen’i kaçıracaksanız Türkçeye hiç bulaşmayın daha iyi.
Eşit Ağırlıkçılar YGS’de Önce Hangi Sorulardan Başlamalı?
TM bölümü öğrencileri yani eşit ağırlıkçılar için soru çözme sırası şöyle olabilir:
‘’Türkçe-Matematik-Sosyal-Fen’’
Türkçe soruları, daha doğrusu Türkçe paragraf soruları gerçekten de beyni çok yoran, sınav esnasında çoğu defa insanın uykusunu getiren, mayıştıran sorulardır. Birçok öğrencinin konu hakkında söylemi şudur: ‘’Yorgun kafa ile Türkçe paragraf soruları çözülmüyor!’’ İşte önce Türkçe sorularını tavsiye etmemizin nedeni budur. Kafanız henüz yerindeyken, beyniniz henüz dinçken Türkçe sorularını aradan çıkarmanız, size büyük fayda sağlayacaktır. Türkçe sorularını bitirdikten sonra ne kadar yorulmuş olursanız olun, matematik size çok daha keyifli görünecektir.
Sözelciler İçin YGS Soru Çözme Sıralaması Nasıl Olmalıdır?
‘’Türkçe-Sosyal-Matematik-Fen Bilimleri’’
Yukarıda da açıkladığimiz gibi, sözel bölümü mezunları netlikle Türkçe sorularından başlamalıdır. Sözelciler, Türkçe sorularını her ne kadar iyi çözseler de, test bittikten sonra fazlası ile yorgun düşmektedirler. Kimilerine göre, öğrenciler en iyi bildikleri sorulardan başlamalıdır. Ancak ben bu duruma netlikle katılmıyorum. Sen istediğin kadar bildiğin dersten başla, eninde sonunda bilmediğin veya zorlandığın derse geri dönmeyecek misin? Hani derler ya: ‘’Tilkinin dönüp dolaşacağı yer, yine kürkçü dükkanıdır!’’ İşte, siz siz olun önce o uzun paragraf sorularını aradan menfaatin ve rahatlayın. Sosyal soruları da bittikten sonra kalan zamanınızı Matematik dersine ayırmaya çalışın. Bunu yaparken de tlinkama yöntemini kullanmayı ihmal etmeyin. Önce yapabileceğinizden emin olduğunuz bütün soruları çözün. Uğraşılması gereken sorularla en son uğraşın.
Hepinize şimdiden başarılar…
UYARI: Tavsiyelerimiz, tamamıyla tavsiye niteliğindedir. Herhangi bağlayıcı ya da sonuçları test edilmiş bilimsel bilgiler değildir. Kişi kendi stratejisini kendisi oluşturabilir. Bizimkisi yalnızca fikir verme mahiyetindedir. Teşekkürler!
Yorum Gönder