Nasıl Edebiyat Öğretmeni Olunur?
Şiire, yazarlığa, edebiyatın birçok süne merakı olan öğrencilerin belki de en büyük hayallerinden birisi edebiyat öğretmeni olmaktır. Nedendir bilinmez; ancak gerçekten de edebiyat öğretmenlerinin her zaman farklı bir havası vardır. Öğrencilerdeki bu arzu belki de yalnızca edebiyata olan ilgilerinden, meraklarından değil, biraz da bu daldaki öğretmenlerinin verdiği olumlu havadır.
Nitekim benim öğrencilerimden de, bilhassa lisede çalıştığım dönemde, edebiyat öğretmeni olmak isteyenlerin sayısı hiç de az değildi. Öğrenciler hayallerinin ve hedeflerinin peşinden koşuyor, ‘’Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni nasıl olunur, edebiyat öğretmeni olmak için ne yapmalıyım, hangi bölümü okumalıyım’’ gibi sorularının yanıtlarını almaya çalışıyorlardı.
Şimdi isterseniz edebiyat öğretmeni olmak için neler yapılması gerektiği hakkında bilgilerimizi başlıklar durumunda belirtelim.
Nasıl Edebiyat Öğretmeni Olunur?
İlkokul ve ortaokul eğitimi
Tabi ki yapmanız gereken ilk şey, ilkokul ve ortaokulu bitirmenizdir. Şu an bu konuyu okurken ilkokul ya da ortaokul okuyorsanız, sizlere tavsiyem, şimdiden hedefiniz ile ilgili kendinizi geliştirmenizdir.
Örneğin bol bol kitap okuyarak, şiir okuyarak ve her hususta yazı yazarak bunu en uygun şekilde yapabilirsiniz.
Lise (ortaöğretim) eğitimi
İşte eğitiminizin bu evresi, ileride hangi mesleği tercih edeceğiniz ile ilgili yol haritanızı çizecek olan en önemli evredir.
Çünkü lise 1. Sınıftan sonra tercih edeceğiniz, seçeceğiniz bölüm edebiyat öğretmeni olmak ya da olmamak için belirleyici olacaktır. Peki, hangi bölüm mezunları edebiyat öğretmenliğini tercih edebilir, yazabilir?
Hedefiniz edebiyat öğretmeni olmaksa, lise 1’den sonra Sözel bölüm ya da Türkçe-Matematik (eşit ağırlık bölümü) bölümünü tercih etmelisiniz. Sizin yerinizde olsam eşit ağırlık bölümünü seçer, hem ilerde daha çok meslek tercih edebilme imkânına sahip olur hem de matematik konusu ile ilgili kendimi daha çok geliştirmiş olurdum.
Üniversite Sınavı-YGS ve LYS
Liseden mezun olduktan sonra, üniversite sınavı olan YGS’ye girmeniz gereklidir. Bu sınavda en az 180 puan aldığınız takdirde, LYS’ye girme hakkını elde etmiş olacaksınız. LYS’den de yeterli puanı alırsanız Türk Dili ve Edebiyat Öğretmenliği bulunan üniversiteleri yazarak, üniversiteye yerleşebilirsiniz.
Kimler, hangi bölüm mezunları edebiyat öğretmeni olabilir?
Edebiyat öğretmeni olmak için ya direk, eğitim fakültelerinin içeriğinde bulunan Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümünü seçersiniz veya Türk Dili ve Edebiyatı bölümü seçerek, üniversite bittikten sonra pedagojik formasyon alarak öğretmen olabilirsiniz. Şunu belirtmek isterim ki Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği puanları çok daha yüksektir.
KPSS ve Atanma
Mezun olduktan sonra önünüzdeki tek engel KPSS’dir. KPSS’den de yeterli puanı aldığınız takdirde istediğiniz bir liseye, öğretmen olarak atanabilirsiniz.
Edebiyat Öğretmeni Maaşları
Göreve yeni başlayan bir öğretmen 2100 lira civarında maaş alabilmektedir. Bu orana, öğretmenin bir ayda alabileceği maksimum ek ders ücretleri de katılırsa 2750-2800 liraya kadar maaş alınabilmektedir. Nasıl edebiyat öğretmeni olunur, konusunda sormak istediğiniz her şeyi sorabilirsiniz. Konu hakkında sorularınız varsa yorum atmaktan çekinmeyin.
Ana Sayfa
»
Edebiyat Öğretmeni nasıl Olunur?
»
Nasıl Edebiyat Öğretmeni Olunur
» Nasıl Edebiyat Öğretmeni Olunur
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Harika anlatınız teşekkürler benimde gelecektekim mesleğim
YanıtlaSilNaptın oldunmu bari
SilHarika anlatınız teşekkürler benimde gelecektekim mesleğim
YanıtlaSilSağol içimi aydınlattınız:)
YanıtlaSilŞimdi biz eşit ağırlık mı oluyoruz
YanıtlaSilBölümü seçerken EA mı olması gerek
YanıtlaSilBen lise öğrencisiyim ve okulumuzda sözel bölümü açılmadığı için eşit ağırlık seçmek zorunda kaldım acaba eşit ağırlık bölümünden de edebiyat öğretmeni olunabilir mi ?
YanıtlaSilMerhaba, soracağım soruyu yazınızda belirtmişsiniz fakat yinede kafamda halledemediğim bir konu var. Ben eşit ağırlık öğrencisiyim, edebiyat için "Sözel alan veya TS2" gibi duyumlar aldığım için eşit ağırlık bölümünden olmaz denildi. Bunun doğrusu nedir? Sınavda sözel kısmı çözmek zorunda mıyım? Alanıma ait kısmı çözsem yeterli olmaz mı?
YanıtlaSil