Anlatım Bozukluğu Soruları Nasıl Çözülür?
Anlatım sorunluluğu soruları, merkezi olarak yapılan neredeyse her sınavda önemli bir yer teşkil eden sorulardır. Bu yönüyle, anlatım sorunlulukları konusunu iyice kavrayarak soru kaçırmamak oldukça önemlidir.
Ancak anlatım sorunluluğundan soru kaçırmamak, gerçekten de her net harcı değildir; zira bu konu hakkında soruları çözebilmek için belli bir süre ders çalışmak yeterli gelmemektedir. Bu soruların çözülebilmesinde en önemli faktörlerden biri birikimdir. Geçmişinizde, doğru Türkçenin nasıl olduğuna dair bilginiz varsa, okuma alışkanlığınız geçmişten beri geliyorsa bu birikiminizin iyi olması muhtemeldir.
Birikimin olması yeterli midir peki? Kesinlikle hayır! Yeterli birikiminiz varsa, bir cümlede anlatım sorunluluğu olup olmadığını belirleyebilirsiniz; yalnız bunu belirleyebilmeniz, o cümledeki anlatım sorunluluğunun adının ne olduğunu saptamanız için yeterli olmayabilir. Bu yüzden birikim ve çalışma bir arada olmalı, birbirinden ayrılmamalıdır.
Anlatım sorunluluğu soruları nasıl çözülür?
‘’Anlatım sorunluluğu sorularını çözemiyorum, bir cümledeki anlatım sorunluluğunu bulamıyorum, anlatım sorunluluğu sorularını çözüme ulaştırmak için ne yapmalıyım ne yapılmalı’’ diyenler için, naçizane tavsiyelerde bulunmaya çalışalım.
1 . Türkçe dil bilgisi kurallarını iyi öğrenmelisiniz!
Anlatım sorunluluğu, neredeyse dil bilgisi kurallarının tamamını içeriğinde barındıran ender konulardan biridir. Bu yüzden, bu soruları çözüme ulaştırmak için, yalnızca bu konuya çalışmak yetmez. Diğer bütün hususları da deyim yerinde ise yalayıp yutmalısınız. Neden? Örneğin ‘’özne eksikliğinden kaynaklanan anlatım sorunluluğunu’’ anlamanız için, özneyi çok iyi bilmelisiniz. Ya da çatı ahenk suzluğundan kaynaklanan sorunluluk için, çatı konusunu; tamlama yanlışları sorunluluğu için tamlamaları vb. Bu, böyle uzayıp gider.
2 . Konuyu iyice kavramalısınız!
Yukarıda da açıkladığım gibi, bir cümledeki anlatım sorunluluğunu bulmanız, o soruyu net olarak çözeceğiniz anlamına gelmez. Bozukluğu görüp, o sorunluluğun adının ne olduğunu bilmezseniz, o soruyu yanlış yanıtlamanız muhtemeldir. Bu nedenle, her başlığı iyice kavramalı ve ilgili soruları iyi incelemelisiniz.
3 . Anlatım sorunluluğu olan cümleleri inceleyin!
Google’a ‘’anlatım sorunluluğu bulunan cümleler’’ vb. bir şeyler yazarsanız, karşınıza bir sürü örnek cümle çıkacaktır. Bu cümleleri incelemeniz ve sorunluluğun nedenini anlamaya çalışmanız sizin için faydalı olacaktır.
4 . Günlük yaşantınızda, kulağınız sorunlu cümlelerde olsun!
İnsanların konuştuğu ve kurduğu cümlelere dikkat edin. Bir sürü yanlış göreceksiniz. Bulduğunuz yanlışların doğru halini içinizden düşünün. Böylece kolay yapmış olursunuz.
5 . Bol bol soru çözün!
Anlatım sorunluluğu soruları içinde öyle sorular vardır ki dil bilgisinin bütün hususlarını bilseniz bile o soruları çözemeyebilirsiniz. Bu tür sorularda bazı kelimelerin anlamları önemlidir, problemin çözülmesi için o anlamın bilinmesi gereklidir. İşte yukarı yada bahsetmiş olduğumuz ‘’birikim’’ burada önemini göstermiştir. Yine deyim yanlışları hakkında bazı soruları çözebilmenizde, deyimler ile ilgili bilgili olmanız şarttır.
6 . Bu soruları çözerken eğlenmeye bakın!
Anlatım sorunluluğu sorularına, bir bulmaca imiş gibi bakın. Hakikaten en zevkli Türkçe soruları bu sorulardır. İşi biraz kavradınız mı, her yerde anlatım sorunluluğu sorusu arayacağınıza emin olabilirsiniz.
Örneğin bu yazıdaki anlatım sorunluluklarını bulmaya çalışın bakalım!
Ana Sayfa
»
Anlatım Bozukluğu Soruları
»
Anlatım Bozukluğu Soruları Nasıl Çözülür
» Anlatım Bozukluğu Soruları Nasıl Çözülür
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Yorum Gönder