0

KPSS Vatandaşlık Anayasa Soruları Nasıl Çözülür?

   Değerli öğrenciler; hayatınıza yeni bir sayfa açmanın belki de son basamağı olan KPSS’de yanlış çözülen ya da çözülemeyen tek bir sorunun bile sizler için ne kadar önemli olduğunu biliyorsunuz. İşe bu bağlamda baktığımızda KPSS’de çıkan Vatandaşlık Bilgisi ve anayasa sorularının önemini elbette sizler de bilirsiniz. Öyle ki bu sınavda sıkıntı çekilen, çözülemeyen soruların başında vatandaşlık bilgisi soruları gelmektedir. Durum böyle iken, anayasa sorularının, vatandaşlık bilgisi sorularının nasıl çözülebileceği ile ilgili bazı önemli hususları bilmek önemli olacaktır.
   KPSS vatandaşlık bilgisi sorularını yapamıyorum, anayasa sorularını çözemiyorum, KPSS vatandaşlık bilgisi soruları nasıl çözülür, çözmek için ne yapmalıyım diyen öğrencilerin büyük bir kısmı, bu dersin nasıl çalışılması ve öğrenilmesi gerektiği ile ilgili bilgisi olmayan öğrencilerdir. Bildiğiniz gibi Vatandaşlık-anayasa soruları da Türkçe, Tarih, coğrafya dersleri gibi sözel dersler içerisinde yer alan bir derstir. Özellikle Türkçe soruları yoruma dayalı olmasına karşın, anayasa için bunu söylemek pek mümkün değildir. KPSS’de vatandaşlık bilgisi/anayasa ile ilgili sorulan sorular genellikle bilgiye dayalıdır ve bilgiye dayalı olan dersler veya konular ise ezbere dayalıdır.
   KPSS Vatandaşlık Bilgisi/Anayasa dersinde soru kaçırmamak, yani tüm soruları yapmak için konuların genel olarak değil ayrıntılı olarak öğrenilmesi gerekmektedir. Çünkü çoğu defa dikkat etmediğiniz tek bir kavram veya kelime bile o soruyu çözememenize sebep olabilmektedir. Şimdi dilerseniz KPSS vatandaşlık soruları nasıl çözülür, anayasa sorularını çözebilmek için neler yapılmalı gibi sorularımızın cevaplarını maddeler halinde inceleyelim:

Vatandaşlık Bilgisi Nasıl Çalışılmalı-Öğrenilmeli?

1 . Anayasa konularını tam anlamı ile öğrenmeniz için, kesinlikle yazarak çalışma yöntemini deneyin. Ezberlenmesi gereken tüm kural ve bilgileri yazın ve sık sık tekrar edin.
2 . Anayasa metni başındaki ‘’genel esaslar’’ı iyi öğrenin. Hangisinin ne anlama geldiğini iyice kavrayın.
3 . Birbirine çok benzeyen kavramların, ayırt edici özelliklerini belirleyin. Özellikle ‘’haklar ve ödevler’’ ile ilgili kavramların birbiri ile karıştırılma ihtimali çok yüksektir. Hangi kavramın hangi başlık ile ilgili olduğunu belirleyin ve neden böyle olduğu ile ilgili fikir üretin.
4 . Vatandaşlık/Anayasa dersine genel olarak çalışmayın. Yani kitabınızı açtığınızda baştan başlayarak kitabın sonuna kadar devam ederek bitirmeye çalışmayın. Bunun yerine bölüm bölüm, sindire sindire ve iyice kavrayarak devam edin. Örneğin genel esaslar ile ilgili bölümü bitirmeden haklar ve ödevler bölümüne geçmeyin.
5 . Konuların kalıcılığını sağlamak için somutlaştırmaya çalışın. Anayasada verilen kuralların, hayatımızda nasıl kullanıldığını vb. anlamaya çalışın. KPSS anayasa soruları nasıl çözülür sorusunun cevabı için bu madde gerçekten önemlidir.
6 . Vatandaşlık dersine çalışırken, bu dersi öğrenmenin günlük yaşamda da size çok şeyler katacağını düşünerek, dersten zevk almaya bakın. Sahip olduğunuz haklar ve yerine getirmek zorunda olduğunuz sorumluluklar hakkında iyice bilgi sahibi olun.
7 . Günlük konuşmalarınızda, Vatandaşlık Bilgisi ve Anayasa ile ilgili öğrendiğiniz bilgileri kullanmayı, konuşmayı sınav zamanına kadar alışkanlık haline getirmeye çalışın. Öğrendiklerinizi unutmanız kolay olabilir; ancak başkalarına anlattığınız şeyleri hafızanızdaki kalıcılığı daha yüksek olacaktır.
8 . Öğrendiğiniz konularla ilgili bulabildiğiniz kadar soru çözün ve çözemediğiniz sorularla ilgili olan konulara mutlaka tekrar dönün ve eksiklerinizi tamamlayın.
   KPSS vatandaşlık/anayasa sorularını çözebilmek, hiç soru kaçırmamak için bu çalışma stillerine dikkat edin ve mutlaka uygulayın. Vatandaşlık sorusu çözemiyorum diyorsanız bilin ki konu eksiğiniz vardır. Konularınız eksik olursa KPSS’de anayasa sorularını kaçırmayacağınızdan emin olabilirsiniz.

Yorum Gönder

 
Top